Știți ce este Mastodinie?

Mastodinie sau mastalgie sunt termenele, care înseamnă durerea sânilor, dar și sentimentul de tensiune și sensibilitatea crescută în sâni. Durerea poate iradia în brațele, în omoplat, precum și în sfârcul sânului. Durerea sânilor poate fi dependentă sau independentă de ciclul menstrual.

  • Dacă este dependentă de ciclul menstrual, este marcată cu termenul mastodinie și este adeseori asociată cu mastopatie, cu formarea de chisturi si noduli in sâni. Aceasta are loc în a doua jumătate a ciclului menstrual, cauza poate fi fluctuația ciclicelor hormonale, dezechilibrul hormonal, nivelurile crescute de prolactină, sau incapacitatea corpusului luteal de a forma hormon, care controlează a doua jumătate a ciclului menstrual. De asemenea cu vârsta crește frecvența ei până în perioada menopauzei. Pentru această durere este caracteristic sentimentul de tensiune, umflare și mărirea sânilor. Dacă este însoțită de mastopatie, duce la formarea nodulilor în principal in cadranul superior extern.
  • Durerea care apare în afara ciclului menstrual se numește mastalgie. Acest lucru poate să fie din cauza modificărilor la nivelul coloanei vertebrale, coastelor, problemelor cardiace, pleureziei, iritațiile nervilor intercostal sau chiar și a cancerului de sân. De multe ori apare și la femei nevrotice. Această durere apare sub forma arsurilor sau mișcărilor tonice localizată în cadranele mamare inferioare sau interioare. Nu se ajunge la formarea nodulilor.

Pentru diagnostic este foarte importantă anamneza completă, palparea, ultrasonografie sau mamografie, care este necesară pentru eliminarea cancerului de sân. Din sânge se stabilesc nivelurile hormonale.

Tratamentul durerii de sâni este decizia medicului ginecolog. Persoanele cu mastodinie ar trebui să acordă o atenție a stilului de viață și de a reduce aportul de anumite tipuri de produse alimentare, cum sunt cafea, ceai, cola, ciocolată, nuci, vin, brânză și avocado. Aceste alimente conțin cantități mari de metilxantine, tiramina și catecolamine. Pe lângă asta este important să se limiteze aportul de grăsimi și să se renunțe la fumat.

Efectul favorabil asupra metabolismului hormonului are și substanța Indol-3-carbinol. Se găsește în legume crucifere, cum este broccoli, varza, varză creață, gulii si altele. Indol-3-carbinol acționează pozitiv asupra metabolismului estrogenului și astfel contribuie la echilibrarea lui.