Virusurile papilloma umane sunt un grup mare de virusuri, care pot provoca boli ale pielii și ale membranelor mucoasei la om. Sunt transmise prin contact sexual precum și prin contact asexual. Subtipurile virusului, care se transmite prin contact asexual produc negi la nivelul pielii mâinilor, picioarelor, gurii și a pleoapelor. Aproximativ 40 de tipuri de papilloma virus se transmite prin contact sexual sau prin contact cu pielea infectată și membranele mucoasei ale organelor genitale externe și a rectului. Papilloma virusurile sunt împărțite în două grupe. Primul grup este format din virusurile papilloma cu risc scăzut, care de obicei nu cauzează transformarea cancerului, dar cel mai des cauzează negi pe organele genitale externe ale ambelor sexe. Al doilea grup formează virusurile papilloma cu risc ridicat, care sunt capabile să invocă stări precanceroase și cancerul de col uterin, de sân, rect, penis și laringe.

De-a lungul vieții, mai mult de jumătate din persoanele active sexual sunt infectate cu anumite tipuri de virus HPV. Infecția cu HPV este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală. Virusul este cunoscut sub numele de sex-virus. Infecția este insesizabilă cu ochiul liber, așa că este de obicei transmisă neintenționat la partenerul sexual. Atât bărbații, cât și femeile pot fi purtători de virusul HPV, chiar dacă acesta nu prezintă semne de boală și pot infecta în mod repetat, partenerul sexual. Perioada de incubație a infecției cu HPV poate fi de câteva săptămâni, dar și un an. In cele mai multe cazuri, sistemul imunitar învinge singur infecția și apare o retragere spontană. La aproximativ 10% dintre femei infecția persistă în celulele colului uterin. La bărbați infecția cu HPV cel mai des se transformă în verucile genitale. Modificări ale organelor genitale pot să apară chiar și după mai mulți ani. De acea este foarte greu și adesea imposibil să se afle, cine pe cine a infectat. Având în vedere că marea majoritate a infecțiilor cu HPV nu are simptome și sunt infectați milioane de oameni este foarte greu de a preveni infecției cu HPV. Cel mai bun mod de protecție împotriva infecției cu HPV este limitarea factorilor de risc. Printre factorii de risc se includ infecțiile cronice, promiscuitate sexuală, debutul precoce al vieții sexuale (înainte de 20 de ani), un număr mare de nașteri și avorturi în anamneză, prima naștere la o vârstă foarte fragedă, fumatul, droguri, condițiile economice precare, predispoziție genetică și slăbirea imunității. Împotriva infecției cu HPV nu protejează nici prezervativul, deoarece virusul este mai mic decât porii unui prezervativ. Cel mai des sunt amenințate femeile cu o imunitate slăbită, în special între vârstele de 20–25 de ani.

În ultimii ani o serie de studii sunt dedicate efectelor substanțelor obținute din legume crucifere cum este broccoli, varză, varză creață și altele. Această legumă este caracterizată prin cea mai mare diversitate de compuși fitochimici cu efecte anti-cancer. Una dintre ele este și Indol 3-carbinol. Acționează pe mai multe nivele ale metabolismului celular, afectează în mod pozitiv metabolismul hormonal, inhibă dezvoltarea celulelor canceroase a papilloma virusului uman.