Cancerul de col uterin este a doua cea mai frecventată formă a cancerului la femei. Cel mai frecvent afectează femeile în vârsta de 15-45 de ani. În lume reprezintă a treia cauză principală a deceselor provocate de cancer la femei. În Uniunea Europeană anual se îmbolnăvesc de cancer de col uterin în jur de 35.000 de femei și 15.000 dintre ele mor în fiecare an de această boală.

În Slovacia sunt anual diagnosticate 550 de cazuri noi și 200 de femei în fiecare an mor de cancer de col uterin. Cancerul de col uterin este un cancer malign, unde este cunoscută cauza – papiloma virus uman (HPV). Sunt cunoscute mai mult de 150 de tipuri de virusuri HPV, care pot cauza boli ale pielii și ale mucoaselor din corpul uman. Aproximativ 40 de tipuri de virusuri HPV pot infecta mucoase, pielea organelor genitale și rect. Sunt transmise prin contactul sexual sau prin pielea infectată a mucoaselor ale organelor genitale externe. Virusul HPV este numit și virusul sexual. Infecția HPV este una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală. Atât bărbații, cât și femeile pot fi purtători ai infecției, chiar dacă acestea nu prezintă semne de boală, dar în mod repetat pot infecta partenerul sexual.

Întregul grup de virusuri HPV sunt împărțite în două grupe. Papilom virusuri cu risc scăzut (HPV low risk), care cel mai des cauzează verucile (condiloame) de pe organele genitale externe ale ambelor sexe. Al doilea grup de virusuri papiloma cu risc ridicat (HPV high risk), sunt capabile de a provoca pre- canceroase și cancer de col uterin. Statistic cele mai importante subtipuri 16, 18, 31 și 45 reprezintă 80% din totalul infecțiilor. Aceste virusuri sunt găsite în 90% din toate cazurile de cancer de col uterin.

Aproximativ 80% dintre femeile active sexual la un moment dat in viață devin infectate cu virusul HPV. În cele mai multe cazuri, organismul uman inhibă infecția cu HPV care duce la dispariția infecției. Cu toate acestea la 10% din femeile virusul HPV persistă în celulele colului uterin, și poate determina modificări, care și după mai mulți ani poate duce la cancer de col uterin.

Cancerul de col uterin are și factori de risc. Printre factorii de risc se include pornirea rapidă a vieții sexuale, promiscuitate, un număr mare de nașteri și avorturi în anamneză, prima naștere la o vârstă foarte fragedă, fumatul, droguri, slăbirea sistemului imunitar și predispoziție genetică.

Una dintre ingredientele active, care ajută organismului să treacă peste virusurile HPV este substanța Indol-3-carbinol care favorabil afectează metabolismul estrogenului. Indol-3-carbinol este activ la diferite niveluri ale metabolismului celular, are un efect pozitiv asupra metabolismului hormonilor, ajută la prevenirea creșterii și dezvoltării cancerului și a celulelor umane modificate de papiloma virus.

Prevenirea cancerului de col uterin
  • persistența într-o relație monogamă cu un partener neinfectat
  • limitarea numărului partenerilor sexuali
  • limitarea factorilor de risc, cum este fumatul, alcoolul, drogurile
  • creșterea imunității
  • examene ginecologice regulate

Fiecare femeie în vârsta între de 25 și 65 de ani trebuie să absolve anual un examen ginecologic periodic și cel puțin la doi ani un examen citologic. Prima examinare citologică trebuie să fie realizată în timpul primilor doi ani de la începerea vieții sexuale a femeilor