Cancerul de rect și colon sunt printre cele mai frecvente boli maligne a căror apariția crește de la an la an. Cel mai des apar între vârstele 40-65 de ani. Boala are o mortalitate ridicată nu numai în Slovacia, dar și în lume. La diagnosticarea precoce, în stadiile incipiente boala este tratabilă.

Cauza exactă a cancerului colonului și a rectului este necunoscută. Sunt cunoscuți mai mulți factori de risc, care pot fi implicate în dezvoltarea lor. Printre factorii de risc se includ factorii ai mediului intern – endogene ca de exemplu ereditatea, metabolismul etc., precum și factorii de mediu înconjurător, unde includem regimul alimentar și stilul de viață, sațietatea, excesul de greutate și aportul de anumite alimente consumate în cantități excesive ca grăsimi de animale, proteine, zahăr și sare. Mai departe este lipsa anumitor substanțe din alimentare, cum sunt fibre, fructe, legume, lipsă de vitamine, minerale și nutriții. De asemenea și aportul de substanțe nocive de tip toxine, fungice alfatoxinei și poluarea produselor alimentare în timpul fabricării (produse de ardere în timpul gătirii, afumatul, resturi de îngrășăminte). Neglijabil este fumatul și consumul excesiv de alcool și de substanțe cancerigene din mediu, care sunt aduse în organism.

O alimentare echilibrată și sănătoasă ajută la protejarea împotriva cancerului. Examenele preventive periodice de către medici specialiști ajută la detectarea stadiilor incipiente ale bolii și, prin urmare, contribuie la protecția sănătății umane.

Studiile epidemiologice care au luat în considerare efectele anumitor substanțe conținute în legume, arată la faptul că persoanele care consumă în mod regulat legume crucifere, cum este broccoli, varza, varză creață și conopidă au o incidență semnificativ mai scăzută a anumitor tipuri de tumori maligne. Legumele crucifere conțin mai multe substanțe fotochimice cu efecte benefice asupra organismului uman, printre care se include și Indol-3-carbinol. Acesta funcționează la mai multe niveluri ale metabolismului celular, acționează pozitiv asupra metabolismului hormonal, contribuie la prevenirea creșterii celulelor canceroase și facilitează moartea papiloma virus uman și a celulelor modificate. Indol-3-carbinol are un puternic efect antioxidant.