Hiperplazia benignă de prostată (HPB) este o boală de prostată malignă, în care se ajunge la multiplicarea haotică a celulelor prostatei. Apariția hiperplaziei benigne de prostată este foarte frecventă. Aproape unul din doi bărbați de peste 50 de ani au unele simptoame de HBP. Se presupune că, dacă, toți bărbații după șaptezeci de ani s-ar lăsa să se examineze, este sigur că în peste 90 la sută s-ar confirma hiperplazia benignă de prostată. În această boală se extinde porțiunea musculară-conjunctivă și glandulară a prostatei. Pentru debutul bolii sunt necesari doi factori, și anume, vârsta și testosteronul.

Multiplicarea celulară a prostatei este datorită cantității crescute de dihidrotestosteronului în sânge, care este o formă foarte activă a testosteronului. Cantitatea de dihidrotestosteron din prostată crește odată cu vârstă și determină creșterea celulelor prostatei. Ulterior, se ajunge la creșterea prostatei alungându-se la hiperplazia benignă de prostată. Creșterea excesivă a prostatei duce la întinderea fibrelor musculare, care comprimă uretra ducând la mai multe simptoame tipice acestei boli. Printre cele mai frecvente simptoame aparține: frecvența urinară crescută chiar și în timpul nopții, disurie, micțiuni în cantități mici și sentimentul de a urina urgent. Din cauza compresiunii uretrei și a vezicii urinare apar simptoame ca: urinare intermitentă, fluxul de urină slab, picături după urinare sau incapacitatea de a urina.

Boala se poate termina cu complicații grave, cum sunt infecțiile ale tracului urinar, formarea de pietre și reducerea funcției renale. Hiperplazia benignă de prostată niciodată nu duce la cancer de prostată, dar poate apare simultan cu cancerul de prostată. Scopul tratamentului hiperplaziei benignă de prostată este ameliorarea simptomelor, prevenirea progresiei sale și reducerea complicațiilor. Tratamentul este farmacologic cu utilizarea preparatelor sintetice, precum și extracte din plante medicinale, și intervenție chirurgicală.

În ultimii ani, numeroase studii sunt dedicate efectelor fitochimicale obținute din legume, fructe și plante medicinale. Există dovezi că persoanele, care consumă în mod regulat legume crucifere, cum sunt broccoli, varza, varza creață, conopidă, și altele au o incidență semnificativ mai scăzută a anumitor tipuri de tumori maligne. Această legumă conține o serie de substanțe, care au un efect pozitiv asupra celulelor din corpul uman. Una dintre ele este Indol-3-carbinol. El acționează pe mai multe nivele ale metabolismului celular, afectează în mod pozitiv metabolismul hormonal, ajută la prevenirea creșterii și facilitează moartea programată a cancerului și a celulelor modificate de papiloma virus uman. Indol-3-carbinol are efecte antioxidante și antiaterogene.

Examinarea preventivă a bărbaților în vârstă de peste 40 de ani este cel mai bun mod de a preveni nu numai hiperplazia benignă de prostată dar și a cancerului de prostată.