Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer malign la femeilor. Afectează fiecare a douăsprezece femeie, cel mai des între vârstele 35 până la 75 de. În Slovacia anual decedă din cauza cancerului de sân, aproximativ 600 de femei. Este cauza principală de deces la femeile între 35. și 55. de ani, în țările dezvoltate. Cauzele cancerului de sân sunt obiectul unor cercetări științifice ample. Multe încă nu sunt cunoscute sau acțiunea lor este neclară. Apariția unor afecțiuni cronice non-maligne, cum sunt mastopatie mamară chistică, mastopatie fibrochistică, displazie, și densitate mare a glandei mamare reprezintă un risc mai mare de cancer de sân.

Factorii de risc pentru cancerul de sân au fost împărțiți în două grupe: genetice și non-genetice. Cel mai important factor de risc non-genetic este considerat hormonul sexual feminin estrogenul și derivații săi. Nivelurile ridicate al estrogenilor pe termen lung afectează în mod semnificativ creșterea cancerului de sân.

Estrogenul este metabolizat în organism în metabolici, așa-numiți. „bune” (2α-hydroxyestron) și „rele” (16α-hydroxyestron). În condițiile fiziologice acești doi metabolici sunt în organism la un raport ideal. Pentru celulele țesuturilor moi ale organelor genitale feminine, cum sunt sânii, uterul dar și ovarele este foarte important încărcarea estrogenilor cu așa numitului „bunul” metabolic. Acesta asigură dezvoltarea adecvată a glandelor mamare, mucoasei uterine, dar și ciclul ovarelor și a oului. Atunci când se ajunge la deformarea metaboliților în așa numitului metabolit „rău” poate ajunge la modificări patologice în organism. Este dovedită legătura directă între acțiunea așa numitului metabolit „rău al estrogenului” și dezvoltarea tumorilor în țesuturi moi, care sunt dependente de estrogen.

Un rol foarte important are prevenirea, care constă din auto-examinare a sânilor și examinări preventive periodice de către doctori specialiști.

În conformitate cu cele mai recente cercetări științifice este dovedit că primirea anumitor substanțe fotochimice este foarte benefică organismului uman. Una dintre aceste substanțe este Indol-3-carbinol, care se găsește în broccoli, varză, varză creață și în alte legume de varză. Indol-3-carbinol susține direcția estrogenului pe calea metabolică corectă și mută echilibrul reciproc dintre metaboliții estrogenilor în favoarea 2α-hydroxyestrone. Indol-3-carbinol ajută la prevenirea creșterii celulelor tumorale și facilitează moartea programată a cancerului și papiloma virus uman a celulelor modificate, și nu afectează celulele sănătoase.